INREDNING / STYLING

INREDNING / STYLING


onsdag 6 juni 2012

6 juni NATIONALDAGEN

Vi har liksom många andra i vårt avlånga land inte någon speciell tradition denna Natinaldag.

Firandet uppe på Skansen  har väl varit så nära firandet många kommit via TV apparaterna. http://www.skansen.se/tema/nationaldagen-2012Om nationaldagsfirandet den 6 juniDagens firande startade också på Skansen redan 1893. Under en tid hade man diskuterat att fira Sverige på en speciell dag och flera olika datum föreslogs, bland annat midsommar. Artur Hazelius, som grundade Skansen, ville utnyttja tillfället och instiftade en högtidsdag i samband med den årliga vårfesten 6 juni. Att det blev just den 6 juni beror på att det var den dag Gustav Vasa utropades till kung 1523, och också det datum då den gällande regeringsform undertecknades 1809. Dagen började som en allmän vårfest och avslutades med ett högtidligt program på kvällen. Så småningom utvecklades dagen till Svenska Flaggans Dag, och 1983 blev flaggdagen Sveriges Nationaldag. 2005 blev 6 juni helgdag.

Alltså det är bara sedan 2005 vi har denna helgdag. Vi firar i all stillsamhet och denna lilla mördegsbakelse blev verkligen uppskattad . En tradition behöver ju inte vara gammal. Vi var alla överens om att den bör upprepas nästa 6 juni och gärna någon dag dessemellan.

Visst är det väl lite tråkigt att vi inte går man ur huse och sluter upp tillsammans för att fira vårt underbara land!!!!


Sassa

1 kommentar:

Chris sa...

Ett bra namn är klart du ska ha, vi funderar. Ha en skön helg i ditt vackra hem, njut/KRAM C