INREDNING / STYLING

INREDNING / STYLING


torsdag 25 november 2010

THANKSGIVING
Res till New York och och fira Thanksgiving!
Du kommer snart märka att Thanksgiving är lika viktig som jul i USA. Denna helg firar man traditionsenligt tillsammans med familj och vänner och känner tacksamhet, som namnet antyder, till livets gåvor. Detta år tillfaller Thanksgiving den 25 november.
Historien bakom traditionen börjar med puritanska pilgrimer, ursprungligen från England, där de förföljts för sin tro och därför emigrerade till Amerika år 1620. Den första tiden i det nya landet var svår och många dog under vintern. De fick hjälp av Indianer från området, och den första skörden blev därför större än väntat. Deras tur hade äntligen vänt. Detta firades tillsammans med deras välgörare, Indianerna, med en stor skördefest på Plymouth plantation 1621, -en middag som blev en legend.
Mat är därför huvudingrediensen i Thanksgiving firandet. Den traditionella middagen består av kalkon med transbärsås, ”fyllning” av kalkonen, sötpotatis gratäng och majsbröd. Till efterrätt bjuds gärna på traditionella amerikanska pajer som pumpapaj, sötpotatispaj, Pecanpaj.
För dom som inte kan laga mat, -och förmodligen är sådan här avancerad matlagning heller inte lämplig gör gästköket på vandrarhemmet du bor på... Då är matkedjan Boston market ett bra alternativ, där du kan köpa hela Thanksgiving buffén, take away, för 10 dollars! Du kan hitta Boston Markets över hela USA, men om det är Thanksgiving ska du fira i New York så klart, och se den berömda Thanksgiving paraden som Macy´s anordnar varje år -precis som du sett den på tv och film så många gånger förut.
Paraden av gigantiska Disney figurer, blåsorkestrar, och kändisar startar på 77:e gatan och fortsätter genom Colombus Circle till 34:e gatan. Klä dig varmt och gör sällskap med 2,5 miljoner andra åskådare som trängs denna dag längs med avenyer och gator. Paradens final är en tomte kortege som därmed inleder den efterlängtade jul säsongen.
Macy´s Thanksgiving parad är en 80 år gammal tradition som underhåller både unga och gamla i såväl goda som dåliga tider. Det var anställda på Macy´s som på 20talet kom på idén med paraden. De var första generations invandrare från Europa och ville fira Thanksgiving med en traditionell marsch som är vanligt vid festivaler i syd-Europa. Dagen efter Thanksgiving är känd som Svarta fredagen, och en av de största rea-dagarna om året.
Stor högtid motsvarande vår Julafton !


Det är även tradition att man på Thanksgiving ska berätta vad man är tacksam över.

KANSKE NÅGOT ATT TA EFTER??

Inga kommentarer: