INREDNING / STYLING

INREDNING / STYLING


fredag 10 juli 2009

BlidösundPrecis nedanför vårt sommarhus lägger denna skönhet till vid Kolsviks brygga.

Jag blir lika lycklig varje gång jag ser den, påminner om gångna tider då det inte fanns bilväg ända ut hit. Grosshandlarvillor och pensionat fylldes av sommargäster från den stora staden.

Finklädda i linnekostymer och långklänningar gick de i land på öarna för att få lite frisk luft och leva pensionatsliv.


Lite historik......

S/S Blidösund på väg ut i Stockholms skärgård. Foto: Bengt Oberger
Blidösund är ett svenskt ångfartyg. Det byggdes 1911Eriksbergs varv i Göteborg. Blidösund byggdes av den orsaken att den bofasta befolkningen på Blidö och Yxlan i Stockholms skärgård tröttnat på Waxholmsbolagets priser och (i stort) monopol på ångbåtstrafiken. Man ville ha något att konkurrera med och Blidösund kom till. 1960 togs ångaren ur trafik. Den förföll, men restaurerades för att åter tas i trafik 1969.
Idag ligger fartyget förtöjt utanför Stockholms slott. Det används främst till musikturer med så kallad "ångbåtsmusik". Under sommaren förekommer utflykter till olika ögrupper i Stockholms skärgård. Varje helg under sommaren trafikerar Bildösund sin originalrutt, på fredag ut från Stockholm och under juli månad ända upp till Norrtälje, där fartyget stannar för återfärden tillbaka till Stockholm på söndag eftermiddag, via bryggor på Ljusterö, Blidö, Yxlan, Gräddö och Vätö. I fartygets kabyss lagades maten, i synnerhet "ångbåtsbiffen", förr på koleldad spis. Idag är den dock utbytt mot gasolspis. Fartyget är ett av få som fortfarande eldas med stenkol och är i kommersiell drift. Fartyget är kulturminnesmärkt.

Inga kommentarer: